7. joulu, 2018

Joulujuhla kirkossa vai muualla?

Jokainen suomalainen tietää, että meillä on vuosisatojen perinne kristinuskosta ja tätä taustaa vasten tuntuu uskomattomalta Vaasan kaupungin virkamiesten linjaukset, että päiväkodin joulujuhlaa ei saa viettää kirkossa!?! Meidän pitäisi olla ylpeitä omasta kulttuuristamme ja perimästämme eikä hävetä sitä muutamien ihmisten pelossa, jos vaikka ”joku loukkaantuu”. Valtavirta suomalaisia kunnioittaa kristillisiä arvoja ja haluaa kasvattaa lapsensa näiden arvojen pohjalta.

Olin muutama viikko sitten työmatkalla vieraassa kulttuurissa, missä minut sekä työkaverini vietiin heidän laatiman ohjelman mukaan kahteen budhalaisuuden temppeliin tutustumaan heidän kulttuuriinsa ja voin sanoa, että he eivät hävenneet yhtään. Siellä oli jopa sisäänpääsymaksut näihin temppeleihin. Meillä Suomessa pääsee sentään ilmaiseksi jokaiseen kirkkoon. Budhalaisuuden temppelissä vierailu ei vahingoittanut minua vaan päinvastoin tulin todella iloiseksi siitä, että asun Suomessa, meillä on kristinusko ja minä olen kristitty. Temppelissä ollessani tulikin mieleeni, että seuraavan kerran kun minulle tulee Suomeen kansainvälisiä vieraita, niin vien heidät tutustumaan pariin kirkkoon ja kenties johonkin kristilliseen ohjelmalliseen tilaisuuteenkin. Tämä on meidän kristillistä kulttuuria, enkä häpeä yhtään.

Onko todellakin tarkoitus, että me suomalaiset alamme miellyttämään kaikkia tänne muualta muuttaneita tai muuttavia ihmisiä ja joitakin marginaaliryhmiä sen tähden, että ”joku voi loukkaantua”? Maassa maan tavalla. Päiväkodin joulujuhlan viettäminen kirkossa muutaman joululaulun kera ei vahingoita ketään. Siellä voi kokea jopa uusia elämyksiä. Nyt pitäisi nostaa suomalaisuuden lippu korkealle ja pitää kiinni omasta taustastamme ja perimästämme sekä kulttuuristamme eli identiteetistämme – eikä hävetä yhtään!

4.12.2018 HL