19. syys, 2021

Kutsu ja valmistautuminen

Herralla on töitä jokaiselle uskovalle. Pyhä Henki kutsuu erilaisiin tehtäviin ja jakaa armolahjoja niin kuin Hän tahtoo. Me emme voi määrätä Pyhää Henkeä sen enempää kutsun kuin armolahjojenkaan suhteen. Raamattu sanoo kuitenkin, että pyrkikää osalliseksi parhaimmista armolahjoista, joten saamme anoa ja olla siinä anomisessa aktiivisia.

Pyhä Henki voi ilmaista uskovan sisimmässä kutsun johonkin tiettyyn tehtävään jo jopa vuosia ennen kuin itse asia tulee käytännössä todeksi. Usein kutsu vahvistetaan myös esimerkiksi profetian kautta. Joka tapauksessa uskovan tulisi kuulla hengen kutsu omassa sydämessään. Seurakunnan vastuuhenkilöt ovat aktiivisia myös tarjoamaan erilaisia palvelutehtäviä seurakunnan keskellä, kun ovat nähneet henkilön uskollisuuden ja halun kantaa vastuuta.

Vuosia sitten seurakunnan eräs työntekijä tuli sanomaan minulle, että minun pitäisi ruveta seurakunnan lapsityöntekijäksi. Sanoin hänelle, että ei ole Herra puhunut tästä mitään minulle, ja asia jäi siihen. Tosin rukoilin sen jälkeen asian puolesta, mutta minulle ei tullut Pyhän Hengen vahvistusta asiaan. Pyhä Henki puhuu henkilökohtaisesti, joten en suosittele ketään ryhtymään mihinkään suurempaan tehtävään ilman hengen ilmoitusta. Seurakunnassa on kyllä paljon käytännön tehtäviä, joihin jokainen palvelualtis voi tarttua kuten yleinen siisteys ja siivous, kahvin keitto ja tarjoilu, kirkon tilojen järjestyksessä pitäminen, ihmisten kyyditseminen seurakuntaan, lamppujen vaihtaminen, jne.  Tätä listaa voisi jatkaa aika pitkälle.

Seurakunnassa on myös sellaisia tehtäviä, joiden toteutuminen odottaa Jumalan aikaa, eikä niihin saisi rynnätä oikopäätä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi lähetystyötekijä, sanan opettaja, evankelista ja paimen. Pyhän Hengen armolahjojen kohdalla on hyvä oivallus se, että jos Herra on luvannut jonkun armolahjan, niin se alkaa ilmenemään, kun on Herran aika.

Sananlaskuissa 19: 2 sanotaan: "Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi..." Tässä tuodaan selkeästi esille se, että pitää olla taitoa. Sananlaskujen jae jatkuu:”…ja kiirehtivän jalka astuu harhaan”. Monesti, jos taito ei ole kehittynyt vielä, mutta on hirveä into päällä, niin lähtee omassa voimassa avaamaan ovia, vaikka Herra ei ole vielä antanut käskyä lähteä liikkeelle. Silloin mennään harhaan ja sillä voi olla tuhoisiakin seurauksia. Eräs arvostettu sanan opettaja on sanonut näin: ”Kun et enää millään voi olla lähtemättä, niin lähde vasta sitten”. Tässä on syvä viisaus. Varsinkin sananjulistajien ja lähetystyöntekijöiden tehtäviin tulisi valmistautua riittävästi ja lähteä vasta sitten kun ei voi olla enää lähtemättä.

Pohditaan vähän vielä, mitä tarkoittaa taito hengellisessä työssä. Taito sisältää sekä Raamatun sanan lukemista ja Pyhässä Hengessä ymmärtämistä että käytännön harjoittelua seurakunnan keskellä. Taito kasvaa siis harjoittelun kautta, jota Pyhä Henki ohjaa sanansa kautta. Valmistautuminen johonkin tehtävää voi edellyttää esimerkiksi Raamattukoulun käymistä kuten lähetystyöntekijän tehtävä. Joillakin ammateilla voi helpommin lähteä lähetystyöhön kuten lääkärin tai sairaanhoitajan ammatilla. Jos olet saanut kutsun lähetystyöhön, pitkäisikö sinun hankkia soveltuva ammatti ja/tai käydä lähetystyön keskittyvä linja jossakin Raamattukoulussa?

On kutsusi sitten mikä tahansa, niin mieti, onko sinulla siihen riittävä taito ja jos ei ole, niin valmistaudu.

HL 19.9.2021